Mamma till Elias

Lets talk about examensarbete!

Först vill jag säga TACK till alla er som kommenterade på förra inlägget och gav fina tips och idéer på saker ni vill läsa mera om! Jag kommer absolut att skriva om allt det ni gav förslag på, super roligt att få höra era tankar också! Det är ju för er som jag skriver (för mig själv också) men det är ju ändå främst för er som vill följa med vår vardag.

Eftersom det har blivit mycket studieprat här den senaste tiden tänker jag fortsätta på det spåret. Ni som är noll intresserade får helt enkelt scrolla förbi det här, för nu ska vi prata om slutarbete/examensarbete.

Examensarbetet var en lång process och jag kan inte förneka att det inte var tungt. MEN, det var också så mycket annat än bara jobbigt och tungt. Jag skrev mitt examensarbete tillsammans med Sofia och vi hade också roligt under hela processen. Jag tror faktiskt att vi upplevde alla tänkbara känslor under processen: glädje, lättnad, ilska, irritation, förvirring, spänning, stolthet, rädsla, trötthet, avundsjuka, frustation…. Ja, allt möjligt. Och det hör till.

Mitt absolut bästa tips är att skriva det tillsammans med någon annan, om det bara är möjligt. I vår utbildning uppmuntrades vi att skriva tillsammans med någon annan och jag är verkligen tacksam att jag och Sofia skrev tillsammans. Jag skulle aldrig ha velat göra det här ensam (och arbetet skulle kanske inte ännu idag vara färdig om jag gjort det ensam) men jag skulle inte heller ha kunnat eller velat skriva det tillsammans med någon annan än Sofia, om jag ska vara helt ärlig. Man måste känna varandra och åtminstone ha gjort något annat mindre arbete tillsammans för att veta  hur man fungerar tillsammans. Jag och Sofia hade skrivit nästan alla våra tidigare arbeten tillsammans så vi visste redan innan vi började på examensarbetet att det nog ska gå bra för vi visste hur vi jobbade tillsammans, vilka styrkor och svagheter vi hade och vi visste när det var dags att sluta för dagen (t.ex. då man fastnat med något, den ena är hungrig, irriterad, trött, ja vadsomhelst!). Under hela processen kompletterade vi varandra ganska bra, tycker jag. Sofia är bra på en sak, jag på en annan o.s.v. Vi stöttade varandra och vi hade varandra att bolla idéer med. Om du skriver ensam så har du bara din handledare att bolla idéer med och det är inte riktigt samma sak som att skriva tillsammans med en kompis.

Då man valt med vem, hur och när man ska sätta igång med examensarbetet gäller det ju att välja ämne och det är inte det lättaste. Jag vet inte hur det är i andra skolor eller bland andra utbildningar, men vi hade väldigt många projekt som vi kunde skriva vårt arbete inom. Såklart får man skriva något eget också, ifall man vet någon som behöver ett beställningsarbete t.ex. Vi var på en föreläsning där de presenterade alla projekt och vi visste genast vilket vi ville haka på: Långtidssjuka barn och hur man kan skapa glädje på barnsjukhus (kort sagt). Vi hoppade på projektet och läste om deras målsättningar och vad de sysslar med. Det finns olika typer av examensarbete så välj något som passar dig bäst. Vi var genast överens om att vi ville skriva en litteraturstudie så det begränsade såklart ämnet lite. Vi var båda intresserade av hur sjukhusmiljön påverkar barn på sjukhus och därifrån växte vår idée till examensarbetet. Projektet som vi ingick i hade just startat så de var i behov av allt möjligt så vår idée godkändes och därifrån började allting. Vi valde att göra en litteraturstudie eftersom det finns så tydliga riktlinjer för hur processen ska se ut och det hjälpte oss att komma vidare. Mitt tips med att välja ämne är att verkligen välja något man själv tycker om och är intresserad av, annars blir det så mycket jobbigare. Det här säger säkert alla, men det är så sant. Vad ska man göra om inget verkar intressant? Nja, alltid finns det något som lockar mera än det andra och vem vet! Om du läser in dig lite extra på något kanske du blir intresserad och vill veta mera. Skriv då om det du vill veta mera om! En litteraturstudie byggs ju på tidigare forskning kring ämnet så det gäller såklart att söka upp att det finns tillräckligt med material om man tänker göra en litteraturstudie. Då vi hade vår idée klar började vi genast söka material för att se om det finns tillräckligt och vi märkte att det nog var på gränsen, så vi breddade ämnet lite grann efter hand. Det man bestämmer sig för i början i den s.k. idéefasen behöver ju inte alltid stämma överens med det slutliga examensarbetet så ta inte stress med det. Jag tror att det är mera vanligt att idéen lever på under processen och fokus ändrar under arbetets gång. Så var det åtminstone för oss.

Förutom det här kan jag tipsa om att alltid bestämma vilka dagar man sätter tid på examensarbetet och vad man ska göra just den dagen. Då vi skrev tillsammans var det självklart att sätta ut datum och tider eftersom vi jobbade vid sidan om, men då man skriver ensam är det också viktigt för sig själv att göra klart vilka dagar man verkligen ska jobba med det. För det kommer att ta tid om du vill göra det bra. För oss var det viktigare att skriva ett examensarbete som vi var stolta och nöjda över, istället för att få det snabbt färdigt. Nu i efterhand är jag tacksam för det för visst känns det roligt att ha ett fint vitsord i examensarbetet. Det var också roligare att presentera ett arbete som vi satt ned mycket tid på och vi visste vad vi pratade om. Men där är såklart alla olika så fundera ut vad du strävar efter för det kommer att hjälpa dig under processen att veta hur långt du ska gå och hur mycket tid du ska sätta på de olika delarna.

Ett annat tips är att ha någon plats där du samlar alla dina idéer, frågor, tips o.s.v. på ett och samma ställe. Det kan vara i ett häfte, anteckning på telefonen eller något annat. Under hela processen kommer du att behöva ett ställe där du skriver ner olika saker så det bästa är att samla det på samma ställe så du vet var du har det. Där kan man också samla alla frågor man har till sin handledare så man inte glömmer dem då man har handledning. Då man är helt inne i skrivprocessen kan det hända att man får en bra idée då man t.ex. är på jobb och då är det bra att genast skriva ner den för det finns en stor risk att man har glömt det då man kommer hem!

Vad ska man göra om man helt sitter fast? Spara ditt påbörjade dokument, stäng av datorn och lägg allt ifrån dig. Dags för en paus! Om du för en stund lämnar allting och gör något annat så tror jag att sannolikheten är större att du kommer på ett sätt att fortsätta ÄN om du sitter kvar framför datorn och stirrar på en tom sida. Det kan handla om en kort paus på 5 minuter, eller en halv timme eller ibland kanske en hel dag. Men det är inte så farligt. Du kommer nog att komma vidare!

Jag hoppas att de här tipsen kan hjälpa dig som just nu har det här framför dig. Kämparkramar till er alla!

IMG_20171006_075313

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats