Mamma till Elias

När är man redo att skaffa barn?

Det här är en fråga som många funderar på. Är jag redo? Är min partner redo? Hur vet man när man är redo och kommer man någonsin att bli redo? En del kanske känner sig redo då de är 20 år medan andra inte känner sig redo förrän de är 40. Nån kanske aldrig känner sig riktigt redo. Hur ska man göra om den ena i förhållandet känner sig redo men den andra inte alls är där ännu? Eller kanske inte ens vet om den nånsin blir redo?

Jag tror att jag började känna mig redo då jag hade studerat typ ett halvår-ett år till ergoterapeut. Jag visste då att jag hade träffat den rätta, att jag studerade det jag ville, hade en aning om vad jag vill jobba med i framtiden och vi såg på vår framtid tillsammans. Vi hade gemensamma framtidsplaner och visste att vi båda nångång vill ha barn och att vi ville vara ”unga föräldrar”, men jag ville ha skolan klar. Båda måste vilja ha barn, annars tror jag inte att det blir bra i det långa loppet. Att skaffa barn är en stor sak och är man i ett förhållande måste man respektera den andra. Respekt och tillit är viktiga ord i ett förhållande. Utan dem kommer man inte långt.

Måste man ha ett jobb? Vara klar med skolan? Ha ett egnahemshus? Ha rest till världens alla länder och hoppat bungyjump innan man skaffar barn? Nej såklart inte. Det är upp till var och en. Många som inte själva har barn kanske tänker att ”livet tar slut” då man blir förälder men jag känner att det är först nu som livet börjar. Det är klart att det är tungt i början, allt är nytt, man ska lära känna en ny individ som är helt och hållet beroende av sina föräldrar, man ska hitta nya rutiner och allt det här med minimalt lite sömn. Man är omänsklig om man aldrig skulle tycka att det är tungt, men det är värt det 100 gånger om.

Jag hade planerat att ha studierna färdiga innan Elias kom, men så blev det inte. Det blir inte alltid som man planerar, men vad gör det! Det är ju det som gör livet intressant och spännande. Att man inte alltid vet hur det blir. Jag är dock glad att jag hade fått klart så mycket av studierna som jag hade, men jag vet många som studerat samtidigt som de har småbarn och det har gått hur bra som helst för dem! Det är självklart att det är tyngre och man har mycket mindre tid till studierna, men å andra sidan är jag mycket mera motiverad att studera nu och dessutom är det riktigt skönt att ibland komma iväg hemifrån för att studera. Att göra något eget. Det funkar bara man vill!

Jag är också glad att jag hade jobbat heltid innan jag blev mammaledig, för många tänker inte alltid på att det påverkar ens mammapeng. Om du aldrig jobbat tidigare och blir mammaledig direkt efter studierna kommer du att få minimal mammapeng, men det går såklart att leva på det också! Det beror ju på vad du är van med och hur du lever. Jag hade olika vikariat innan jag blev mammaledig och har därför inte en fast tjänst att gå tillbaka till efter min föräldraledighet men det tar jag inte stress över. Jag har haft tid att söka jobb (och har ännu tid att söka jobb) under min ledighet och jag har både plan A,B,C och D. Måste man inte ha ett fast jobb innan man blir mammaledig? Nej, det måste man såklart inte. Den enda skillnaden (vad jag har förstått, rätta mig om jag har fel!) är att jag inte samlar ihop semester under den tiden jag är hemma och jag har inga semester dagar att ta ut som gör att jag kan vara längre hemma. Det hade såklart varit roligt med semesterpengar, men som sagt, man överlever!

Nu har jag svamlat på om det ena och det andra fast det jag egentligen ville säga var att det finns inget mått på ”när man är redo”. Du måste själv definiera vad ”redo” innebär för dig, innan du kan säga om du är redo eller inte. Prata tillsammans med din partner om vad ”redo” betyder för er. Jag tror personligen inte att man kan vara helt 100% redo att bli mamma, mammarollen är något som växer tillsammans med graviditeten och uppstår då du har din bebis i famnen för första gången. Jag hade ingen aning om hur det skulle vara att bli mamma innan jag hade Elias. Han har lärt mig att vara mamma och det är nog ingenting man kan träna sig fram till. Det kommer att komma med tiden, vare sig du var redo eller inte från början. Om jag skulle ha vetat på förhand precis allt vad det innebär att bli förälder hade jag nog genast sagt att jag aldrig kommer att bli redo. Men här är jag nu och jag lär mig varje dag. Jag älskar att vara mamma till Elias och skulle aldrig byta ut det mot något annat. 


Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats